Anode - Watersportvereniging "Alvo"

Anode

Watersport > Wist je dat ?
Een anode beschermd het onderwaterdeel van een boot.
De anode is van een edeler metaal als de boot.

Zoet water

Voor schepen die meestal op zoetwater varen adviseren wij een aluminium anode, omdat aluminium een hoger potentiaalverschil met andere metalen heeft dan zink.

Dat is zeer belangrijk omdat zoetwater een hogere electrische weerstand heeft dan zoutwater.

Zout en brak water

Voor zoutwater adviseren wij een zinkanode, hoewel een aluminium anode daarin ook goed functioneert, maar iets sneller wordt weggevreten.

Een magnesiumanode word afgeraden omdat het potentiaalverschil met andere metalen te groot is, waar ze, zeker in brak- en zoutwater, de verflagen kunnen beschadigen.

Het aantal/gewicht van anodes is afhankelijk van de grootte van het natoppervlak onderwaterschip: [lengte waterlijn x (breedte + diepgang)].

Voor zinkanodes geldt: tot 30m²: 2 x 4kg; tot 60m²: 4 x 4kg; tot 90m²: 6 x 4kg enz, met voor een roerblad van staal aan weerszijde 1kg.

In ieder geval 2 anodes vlak bij de schroefas aan weerszijde van het achterlager plaatsen.

Bij gebruik van aluminium dezelfde aantallen aanhouden, maar ongeveer de helft in gewicht.