antifouling - Watersportvereniging "Alvo"

antifouling

Watersport > Wist je dat II ?
Wat is antifouling?

Een schip dat in het water ligt krijgt te maken met aangroei van kleine organismen, mosselen en algen aan de romp van het schip.
Dit kan er onschuldig uitzien, maar samen vormen deze organismen een enorme massa.
Het gevolg hiervan is dat de aangroei zorgt voor nadelige vaarprestaties.
Dit is allemaal makkelijk tegen te gaan met antifouling, waarmee je voorkomt dat deze kleine organismen zich vasthechten aan je schip.
Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat je boot beter geconserveerd blijft.

Wat mag wel en wat mag niet?
Watersporters gebruiken nog te vaak middelen om de aangroei van hun boot tegen te gaan, die verboden zijn.
Dit is niet verrassend; het is erg onduidelijk geworden voor ze wat nu eigenlijk wel en niet mag en wat eventuele alternatieven zouden kunnen zijn. Als watersporter kun je zelf bijdragen aan een betere waterkwaliteit door na te gaan wat nu eigenlijk nodig is om de aangroei te voorkomen.

Veel verboden middelen zijn helaas wel te koop via het internet.
Het smeren hiervan is echter wel strafbaar.
Bij een controle riskeer je een boete van € 2.500,-- en de laag moet weer verwijderd worden.