De Kop Van Overijsel - Watersportvereniging "Alvo"

De Kop Van Overijsel

Watersport > Vaarbestemmingen
De Kop van Overijssel is een afwisselend gebied.
Veel water, uitgestrekte rietlanden, vogelrijke moerassen, maar ook de prachtige hooggelegen stuwwallen bij Vollenhove en Steenwijk.
Je vindt er grote boerderijen en kleine vervenershuisjes.
Lopend door oude vissersstadjes als Vollenhove en Blokzijl zie je nog duidelijk hun band met het water van de oude Zuiderzee.
Wieden en Weerribben
In de Kop van Overijssel vind je het Nationaal Park Weerribben-Wieden.
Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoeras van West-Europa.
Natuurmonumenten beheert het zuidelijke deel: De Wieden.
Dit waterrijke natuurgebied in de Kop van Overijssel is een oase van ruimte en rust.
Je vindt hier plassen en sloten, uitgestrekte rietlanden, hooilanden vol bloemen en dichtbegroeide moerasbossen.
Een heerlijk gebied, van groot belang als leefgebied voor bijvoorbeeld de grote vuurvlinder, de otter en de zwarte stern.
De Wieden is een cultuurlandschap.
Het landschap is gevormd door de turfwinning; vanaf de vijftiende eeuw werd hier veen gebaggerd.
De eerste aankopen van Natuurmonumenten in De Wieden waren twee eendenkooien.
Vanaf hier breidde het gebied zich uit tot zo'n 6000 hectare natuur.

Kijk hier voor meer informatie over het Nationaal Park Weerribben / Wieden