De Tuin van Nederland - Watersportvereniging "Alvo"

De Tuin van Nederland

Watersport > Vaarbestemmingen
De Tuin van Nederland
vaarroute heeft een lengte van 229 kilometer.
Onderweg passeert u de mooiste toeristische gebieden van Nederland.
Drenthe, Twente, Achterhoek, Salland, Veluwe, Kop van Overijssel en het Overijsselse Vechtdal.
Langs de route bevinden zich veel aantrekkelijke afmeermogelijkheden.
Van hieruit zijn interessante dagtochten te maken.

Drente
Dat Drenthe al tijdens het Neolithicum werd bewoond, blijkt uit de aanwezigheid van 51 hunebedden.
Dit zijn megalithische grafmonumenten, bestaande uit zwerfstenen die aangevoerd zijn in de voorlaatste ijstijd.
Van de 53 die in Nederland voorkomen staan er 51 in Drenthe, de overige twee in de provincie Groningen.
Dergelijke hunebedden zijn trouwens ook in het noorden van Duitsland te vinden.
Ook uit latere perioden zijn in de provincie veel tastbare overblijfselen bewaard gebleven, zoals grafheuvels.

Twente
Twente (Nedersaksisch: Tweante, Twente) is een landstreek in het oosten van Nederland, die het oostelijke deel van de provincie Overijssel omvat, evenals het tot Gelderland behorende Rietmolen.
De bewoners heten Twentenaren of (informeel) Tukkers.
In het westen en noorden grenst het aan de eveneens Overijsselse streek Salland (waarbij de Regge bij Nijverdal de grens vormt), in het zuiden aan de Achterhoek (provincie Gelderland), in het zuidoosten aan de Duitse Kreis Borken en in het oosten en noorden aan de eveneens Duitse Grafschaft Bentheim, waar de Dinkel als natuurlijke grens wordt beschouwd.

Achterhoek
De Achterhoek (Nedersaksisch: Achterhook) is een streek in het oosten van Nederland in de provincie Gelderland en beslaat het gebied tussen de IJssel in het westen, de Oude IJssel in het zuidwesten, de Duitse grens in het zuiden en oosten en de Overijsselse streken Salland en Twente in het noorden.
Het gebied wordt ook wel De Graafschap genoemd, naar het oude graafschap Zutphen, maar beslaat intussen een groter gebied, met onder andere het gebied van de voormalige Heerlijkheid Borculo.

Salland,
(Nedersaksisch: Sallaand) is een landstreek in het westen van de Nederlandse provincie Overijssel.

De grenzen van deze streek zijn moeilijk aan te geven, maar over het algemeen wordt aangenomen dat Salland het Overijsselse gebied buiten de gemeenten van de Regio Twente en de gemeente Steenwijkerland, maar inclusief de gemeente Hellendoorn en de voormalige gemeentes Den Ham en Holten bestrijkt.
Uit de kaart "Transisalania Provincia Vulgo Over-Yssel" van 1740 is af te leiden dat het Drostampt van Sallandt zich uitstrekt over een gebied dat ruwweg loopt van Coevorden, Hardenberg, Dalfsen, Staphorst,Zwolle, Deventer, Holten, Hellendoorn en Den Ham.

Veluwe
De Veluwe is een overwegend beboste landstreek in de Nederlandse provincie Gelderland en een voormalig kwartier van het hertogdom Gelre.
De Veluwe meet ongeveer 1000 km².
Een gebied met een oppervlakte van 91.200 ha is aangemerkt als Natura 2000-gebied.
Kloksgewijs vanaf de stad Hattem in het noorden wordt het gebied ruwweg begrensd door Apeldoorn, Dieren, Arnhem, Wageningen, Ede, Barneveld en Harderwijk.
Grote delen van de Veluwe bestaan uit stuwwallen uit de Saale-ijstijd.
Ten noorden van Rheden, in het Nationaal Park Veluwezoom ligt bij het Rozendaalsche veld het Signaal Imbosch, het hoogste punt van de Veluwe op 110 meter hoogte.
Dit is de hoogste stuwwal van Nederland en het hoogste punt van Nederland buiten Zuid-Limburg.
In het noorden liggen onder andere het stuifzandgebied Leuvenhorst en het Leuvenumse Bos; ter hoogte van Apeldoorn bevindt zich Kroondomein Het Loo, dat met 10.400 hectare het grootste landgoed in Nederland is.
Ten onrechte wordt de Veluwe soms gelijkgesteld met Nationaal Park.
De Hoge Veluwe dat er minder dan een twintigste deel van uitmaakt.

Kop van Overijssel
De Kop van Overijssel is een regio in het noordwesten van de Nederlandse provincie Overijssel.
Het gebied komt tegenwoordig vrijwel overeen met de gemeente Steenwijkerland.
Historisch gezien worden ook de gemeenten Kampen,
Zwartewaterland en Staphorst tot dit gebied gerekend.
De naam is een verwijzing naar de ligging binnen Overijssel — in het noorden, terwijl het gebied bijna geheel door andere provincies (Friesland, Drenthe en Flevoland) is omsloten.
De grootste plaatsen zijn: Kampen, Steenwijk, Genemuiden en Staphorst.
Ook Zwartsluis, Hasselt en Vollenhove zijn redelijk bekende plaatsen.
Een andere bekende plaats is Giethoorn, dat ook wel Venetië van het noorden wordt genoemd.
Nog een paar andere plaatsen zijn IJsselmuiden, Rouveen, Oldemarkt, Paasloo, Tuk, Ossenzijl en Kuinre.
De regio grenst aan Salland en aan Zwolle.
In de Kop ligt het 10.000 ha grote Nationaal Park Weerribben-Wieden, ecologisch gezien één van de belangrijkste moerasgebieden in Europa.

Overijsselse Vechtdal.
Vechtdal Overijssel bestaat uit de gemeente Ommen, Dalfsen en Hardenberg.
Hier baant de Vecht zich al kronkelend door het schitterende landschap, zijn er pittoreske dorpjes, landgoederen, bossen en heide.
Rust en ruimte is overal te vinden.
De Overijsselse Vecht (Nedersaksisch: Vechte) is een regenwaterrivier in Duitsland en Nederland.
Zij is 167 kilometer lang waarvan 60 km in Nederland.
Haar oorsprong ligt in het Münsterland en zij mondt bij Zwolle in het Zwarte Water uit met een debiet van 45 tot 83 kubieke meter per seconde.
Het stroomgebied van de Vecht beslaat 3780 vierkante kilometer.
In Duitsland wordt de rivier Vechte genoemd.
De eerste schriftelijke vermelding van de Overijsselse Vecht stamt uit omstreeks 1232 en staat in het geschrift Narracio.