Impeller Vervangen - Watersportvereniging "Alvo"

Impeller Vervangen

Watersport > Wist je dat II ?
De impeller is een belangrijk onderdeel van het koelsysteem.
De meeste motoren hebben een zelf aanzuigende impellerpomp die voor de directe koeling of indirecte koeling zorgt, kijk even in de “Techniek hoek” voor uitleg van directe koeling en indirect koeling .
In het huis van de impellerpomp zit een neopreen impeller die draait in een rond huis.
Aan de impeller zitten rubberen lippen die tegen de wanden van het pomphuis drukken.

Door de snelheid van impeller worden de rubber lippen tegen de wanden van het pomphuis gedrukt waardoor er een aantal kamertjes worden gevormd.
In het huis van de impellerpomp zit een “kam” aangebracht en op die plaats worden de rubber lippen tijdens het draaien van de pomp naar binnen gedrukt, daardoor verandert de inhoud van de kamer (deze wordt kleiner) .
Na het passeren van de ”kam” buigt de rubber lip weer naar buiten en word de kamer weer groter, op deze manier zuigt de pomp aan, na het passeren van de kam buigt de rubber lip weer en wordt de kamer weer groter.
De pomp zuigt dan weer aan bij het kleiner worden van de kamer en word de inhoud weg geperst.
De impeller moet je om de paar jaar vervangen en bij een winterstop het liefst verwijderen om de levensduur van de impeller te verlengen.

De impeller vervangen is heel eenvoudig als je het onderstaande stappen plan volgt.

Stap 1
Haal de deksel van de impellerpomp weg door middel van de schroefjes los te draaien.
Stap 2
Neem twee schroevendraaiers en doe er wat tape om, zodat je het pomphuis niet kan beschadigen als je met de schroevendraaiers de impeller er uit wipt.
Stap 3
Haal de impeller een stukje naar voren met de schroevendraaiers en haal met een kleine schroevendraaier de meeneemschroef van de impeller er uit.
Stap 4
Maak het pomphuis schoon en kijk voor slijtage (Diepe groeven) ,als deze er zijn en je had koelproblemen dan moet de pomp worden vervangen hetzelfde geldt ook voor de impeller deksel.
In sommige gevallen kan je de deksel omdraaien als je de verf eraf hebt gehaald en kan je nog een tijdje voort.
De letters die vaak op de deksel staan hebben geen invloed op de capaciteit van de pomp en je kan dus gerust de deksel omdraaien indien dit mogelijk is.
Pomphuis
Deksel van pomphuis met diepe groeven en deze moet worden vervangen of omgedraaid.
Voorkant van de deksel, deze kan in dit geval omgedraaid worden als de verf er af is gehaald.
Stap 5
Smeer het pomphuis en de impeller in met wat vaseline en plaats de impeller terug met een Ty-rap eromheen, dit vergemakkelijkt het plaatsen van de impeller.
Een impeller heeft geen voor- of achterkant maar let wel op dat de schoepen van de impeller in de juiste richting wijzen wanneer deze word geplaatst.
Stap 6
Zet het schroefje weer vast en plaats de deksel met nieuwe pakking terug op de pomp.