Knopen maken - Watersportvereniging "Alvo"

Knopen maken

Watersport > Wist je dat II ?
Leguaan / Stootwil

Op de boeg van een boot vind je soms een mooi stootkussen, een leguaan.
Het is een breiwerk van touw met daaronder een vulling van touw.
De vulling geeft de vorm die met het breiwerk afgewerkt wordt.

De platte knoop

De platte knoop,is een van de bekendste knopen om met een touw iets bij elkaar te binden.
Maar de knoop blijft niet altijd vast zitten.
Hij heeft namelijk enige spanning nodig om te blijven klemmen.
Korte splits
De korte splits is een mooie en sterke oplossing om twee einden geslagen touw aan elkaar te zetten.
Meestal zal voor de twee einden hetzelfde touw worden gebruikt, maar in deze uitleg is te zien dat het ook prima gaat met verschillend touw, als de dikte maar ongeveer gelijk is.

Voor de uitleg is touw met drie kardelen (strengen) gebruikt maar met vier kardelen gaat het op dezelfde wijze.

Zeilmakerstakeling
De einden van touw moeten tegen uitrafelen zijn afgewerkt met een goede takeling.
Voor geslagen touw is de zeilmakerstakeling een heel goede maar ook mooie afwerking.
Oogspits in gevlochten touw
Een vaste lus aan het eind van een touw heet een oog en de splits daarvoor heet een oogsplits.

De oogsplits in (driestrengs) geslagen touw is het meest bekend.
In gevlochten touw is een oogsplits soms heel ingewikkeld, maar voor de veel toepassingen is er ook een heel eenvoudige methode die in dit artikel wordt beschreven.
Voor deze oogsplits wordt het eind van het touw niet uit elkaar gehaald, maar de einden in hun geheel door het touw gestoken.
De enige beperking is dat er op deze manier maar aan één eind een oog kan worden gemaakt.
In veel gevallen zal dat echter geen probleem zijn.
Oogsplits
Met touw kun je knopen en splitsen.
Bij het knopen blijft het touw in elkaar zitten.
Bij het splitsen haal je strengen los en vlecht je ze op een andere plek in het touw.
Met deze techniek maak je ook een vaste lus aan het eind van een touw.
Zo'n lus wordt een oog genoemd en zo kom je aan de naam oogsplits.
De splits heeft twee moeilijke punten: het begin en steeds de doorsteek van de derde streng.