Loosdrecht - Watersportvereniging "Alvo"

Loosdrecht

Watersport > Vaarbestemmingen
Rondje Loosdrecht
Als we de industriële revolutie niet hadden gehad, waren de Loosdrechtse Plassen er ook niet geweest.
In het begin van de 19e eeuw had men in Amsterdam brandstof voor de kachels nodig...
De Loosdrechtse Plassen liggen in de gemeenten Loosdrecht, Breukelen en Loenen.
Het water is afkomstig van de Utrechtse Heuvelrug.
Oorspronkelijk was het een moerasgebied.
Om het gebied te ontwateren werden sloten naar de Vecht en de Drecht gegraven.
Het laagveen dat zo ontstaan is, werd afgestoken voor turf en diende als brandstof.
Zo ontstonden legakkers en trekgaten.

Het Loosdrechts Plassengebied is bij uitstek geschikt voor de watersport:
Het plassengebied is per boot via vier toegangen bereikbaar.
De belangrijkste is de Mijndense Sluis, de verbinding tussen de Vecht en de Westelijke Drecht, ten zuiden van Loenen aan de Vecht.
Twee andere sluizen verbinden ook de Vecht met de plassen; de Weersluis en de Kraaienestersluis via het Tienhovens Kanaal.

1. De Oostelijke Drecht
oostelijke drecht in oud-loosdrecht
2. De Raaisluis
De Raaisluis ligt tussen de ’s-Gravelandsevaart en het Hilversums Kanaal ten zuiden van de provinciale weg N201 Hilversum-Vreeland.
3. Naar de Hemel Via de sluis ‘t Hemeltje
Sluis 't Hemeltje is een schutsluis tussen het Hilversums Kanaal en de Vecht.
De sluis ligt direct ten zuiden van Overmeer (Nederhorst den Berg), maar is eigendom van de gemeente Hilversum.
De sluis meet 54 m bij een breedte van 7.50 m en een diepte van 2.90 m.
Het hoogteverschil tussen beide zijden van de sluis bedraagt ca. 80 cm.
De sluisdeuren draaien niet open zoals bij de meeste sluizen, maar schuiven opzij.
Over de sluis liggen drie ophaalbruggen: een voor het autoverkeer, een voor de fietsers en bromfietsers (voor de bouw van de nieuwe brug voor al het verkeer), en een smal ophaalbruggetje dat eigenlijk alleen voor de sluiswachter bedoeld lijkt.
Sluis 't Hemeltje maakte in het verleden deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: de sluis kan water uit het Hilversums Kanaal inlaten om onder andere de Horstermeerpolder te laten onderlopen.
4 Vreeland
Vreeland is een dorp in de gemeente Stichtse Vecht, gelegen in het noordwesten van de Nederlandse provincie Utrecht op de kruising van de rivier Utrechtse Vecht en de provinciale weg Vinkeveen-Hilversum (N201).
Vreeland had in 2013 1784 inwoners en is van oorsprong een stad; van 1265 tot 1560 had het stadsrechten.
Hoewel sommige historici betwisten of de stadsrechten daadwerkelijk zijn ontnomen, wordt er algemeen aangenomen dat dit wel het geval is
5. Loenen aan de Vecht
Loenen aan de Vecht of Loenen, is een dorp in de gemeente Stichtse Vecht, in de Vechtstreek in de Nederlandse provincie Utrecht.
Het dorp ligt aan de rivier de Vecht en het Amsterdam-Rijnkanaal.
Ten oosten van Loenen liggen de Loosdrechtse Plassen.
Het dorp, inclusief de buurtschappen Kerklaan, Oud-Over en Mijnden, heeft 4303 inwoners (2013).[1] Het dorp was de hoofdplaats van de voormalige gemeente Loenen.
6. De Mijndense Sluis
De Mijndense Sluis bevindt zich tussen de Westelijke Drecht en de Vecht, ten zuiden van het dorp Loenen aan de Vecht.
Ze vormt de belangrijkste toegangsweg tot de Loosdrechtse Plassen.
7. Loosdrechtse Plas