Reisverslag 2018 Deel 4 - Watersportvereniging "Alvo"

Reisverslag 2018 Deel 4

Reisverslagen > Reisverslagen 2018
Vaarverslag 2018, 4

Overnachtingen: Purmerend, Zaandam (weer), Haarlem (weer)(2  x  buiten de stad, 3 x centrum),  Leiden (3 x )

Het lustrum: wat was het een geslaagd feest.
75 Doerakken met allemaal vrolijke mensen, velen waren blij elkaar weer te zien en ze hadden zin in een goed feest.
Alles bleek goed gepland. Een vaartocht met 7 sloepen naar en door Leiden, een puzzelvaartocht, uitgebreide BBQ, gezamenlijk ontbijt, avondwandeltocht, een workshop knopen en splitsen, een vaartocht naar Avifauna met rondleiding + hierna het feest, met de heerlijke muziek van Iris and Friends tijdens een geweldig buffet.
Naar het knopen en splitsen had ik wel gewild, jammer genoeg kreeg ik een acute aanval van verlegenheid; die workshop heb ik dus gemist.                                       De commissieleden werden geacht mensen te helpen de sloepen in en uit te komen.
Moet ik wel zorgen dat ik niet de laatste ben, zei ik, want ik heb zelf hulp nodig.
Daarover hoefde ik mij geen zorgen over te maken: voorgesteld werd mij met de werf-kraan te laten zakken.
Pffff, ik blij.

Tijdens het diner in Avifauna keken we uit op de flamingo’s….die krengen achtervolgen me de hele vakantie al.
En stinken!! Toppunt: in Leiden stond er een op een hoog dak, naast de schoorsteen.
En wie kijkt er weer omhoog?? Juist.
Schat, hou jij de ladder even vast, dan laat ik de flamingo uit.
Bij het uitvaren uit Leiden zag ik er ook nog een in een plantenbak.
Die dingen schijnen overal te groeien.
Ook enkele eenhoorns gezien en tot mijn opluchting weer een gewone paarse krokodil.

Het was lastig om de vrolijkheid van het lustrum achter ons te laten.
We kregen er wel een tevreden gevoel en rust voor terug.

(Hier onderbreek ik mijn verhaal even omdat Wim net een goed gesprek heeft met 2 gehaktballen.
Tegen de ene zegt hij “jij bent te groot, bij jou moet er wat vanaf”, tegen de andere “en jij bent te klein, bij jou moet er wat bij”).
Op zich geen speld tussen te krijgen.
Of hij antwoord heeft gekregen weet ik niet.

Het Zaanse De Rijp bleek verrassend gezellig en authentiek te zijn.
Zo mooi! De haven telt 55 ligplaatsen, de sfeer is gemoedelijk en hartelijk.
Piet Bambergen was hier ooit havenmeester; hij kwam uit De Rijp.
De bedoeling was dat hij De Rijp bekendheid zou bezorgen.
Er liepen inderdaad toeristen en geen wonder!
De hoofdstraat is nog origineel en zo smal dat auto’s elkaar niet kunnen passeren.
Best een lange straat,  dus als een automobilist voorzichtig om de hoek kijkt en er rijdt al wat van de andere kant moet hij wachten.
Ook nog gezellige en goede horeca…..hier komen we vast terug.
In heel Noord Holland trouwens.

We kwamen er nooit, wat jammer dat de vakantie alweer voorbij is.

De sluis Spaarndam draaide niet ivm de droogte, er kwam teveel zout water binnen.
Dan nemen we maar een andere weg.
Wij dus Amsterdam door, alle Kostverloren kades af en het IJ op.
Het IJ was zo druk!
Cooper en ik in reddingsvesten en ik heb mijn lippen dubbeldik gestift.

Daarna een flink stuk roerig Noordzeekanaal, altijd imposant, ik ben er gek op.
In Zaandam aangelegd, leuk en groot winkelcentrum, authentieke panden ook.
Die mooie typisch Zaanse huizen, groen geschilderd.
Aan het begin van de winkelstraat een waterwerk.
Betonnen bootjes, water er tussendoor stromend, met sluisjes.
Kinderen kunnen die echt open en dicht doen, staand op de betonnen bootjes.
Hoe leuk!

‘s Avonds liet ik Cooper uit in de hondonvriendelijke stad, hij haalde iets van de straat.
Met veel moeite kon ik het uit zijn bek wrikken.
Het was een gebruikte tampon, gatverdegatver, ik wilde gelijk naar de stomerij.
Cooper ook, nadat ik het hem had uitgelegd.

Purmerend: gezelliger dan ik me herinnerde maar er is iets met de sfeer.
Veel hasjlucht ingeademd (nee, niet lekker), in Wormer ook trouwens.
In Wormer waren we een paar uurtjes gestopt omdat we dachten daar een nacht te willen blijven.
Niet dus.

In Montfoort, op de heenweg, hadden we aangelegd achter een boot met vrij harde muziek.
Allemaal Hollandse liedjes, meest Amsterdams.
Toen we door hadden dat het niet zou ophouden ergens anders gaan liggen.
Van die stomme teksten. Conny Vandenbos (die ik erg waardeer) wil dat haar liefste thuis komt want de geranium (1!) bloeit.
Schat, geef de geranium Pokon, ik kom met het eerste vliegtuig.
Janis Ian zingt (zelfde liedje) dat ze het licht aanlaat op de trap, kijk nu komen we ergens.
Anders komt zo’n man thuis, ligt ie buiten westen op de trap.
Heeft ie al die moeite gedaan om de geranium te zien!
Het is niet aardig en het staat slordig, zo’n man op de trap.
Onduidelijk ook of ie de geranium nog gezien heeft. Onuitstaanbaar.
Er blijven trouwens nog meer vragen over: wat is het voor geranium? Hangend?
Staand? Welke kleur?
Nou ja, zulke dingen blijven in mijn hoofd hangen, daar blijf ik over piekeren en ik word er chagrijnig van, dan kunnen we beter ergens anders liggen.

Op de terugweg de Kaag over met windkracht….veel.
Het water spatte tegen de ramen, en bonken die golven!
Ik was blij dat ik een reserve lippenstift bij me had.
Gauw nog even Cooper in zijn zwemvestje gewurmd.

Nu weer thuis, ook fijn.
Hoewel ik het varen gelijk weer enorm mis.
Er blijven zat verhalen om te vertellen.
Het was een mooie reis en een heerlijke vakantie.

Hartelijk bedankt voor de reacties weer, ook daar heb ik van genoten, niet zelden grijnzend.
Hopelijk tot een volgende reis.

Carla Harzing.

carla0524@hotmail.com