Workshop Koken ? - Watersportvereniging "Alvo"

Workshop Koken ?

Watersport > Verhalen Van U En Ons
Workshops veiligheid aan boord, en koken met de Cobb.

U zult zich wel af vragen wat in hemelsnaam is nu een Cobb?
Welnu een korte beschrijving van de Cobb.
De Cobb Barbecue is een Zuid-Afrikaanse uitvinding, weegt maar 4kg en is een verbazend compacte combinatie van een barbecue en grill die je werkelijk overal mee naar toe kan nemen.
Buiten aansteken, na 3 minuten kun je hem binnen gebruiken, mits goed geventileerd.
Koel van buiten, heet van binnen en de lekkerste gerechten met maar zes briketten.

Voor het eerst mee geweest naar Tijssen,mijn man was er al eerder geweest.
We gingen voor de Cobb maar een voorlichting over veiligheid aan boord is nooit overbodig toch ?
Welnu we werden niet teleurgesteld, het onderwerp veiligheid aan boord werd uitputtend behandeld.
En wat ons betreft iets te uitputtend, want onze Doerak van 7 meter (met voordeurtje, EN slaapkajuit) kan echt geen reddingsvlot herbergen.
Ook voor veel andere zaken zouden wij een bijboot nodig hebben gehad.
Als je een grotere boot zou hebben en je vaart op groot water, is het iets anders.
De presentatie was vriendelijk en kwam integer over.

Voor mij handige weetjes:
Bij man overboord niet proberen iemand via de achterkant weer aan boord te krijgen (schroef!), maar via de zijkant.
Mijn man wist het allemaal al, hij zou niet geprobeerd hebben om mijn haar te permanenten met de schroef.
En op zijn haar moet ik zuinig zijn, want daar heeft ie niet veel meer van.

Nog een handig weetje voor mij, om onderkoeling te voorkomen: geen katoen dragen.
Helaas want ik zoek altijd naar kleding van katoen.

Het verhaal is namelijk als volgt:
Katoen neemt (transpiratie) vocht op.
Als je getranspireerd hebt en, bijvoorbeeld, het windjack gaat weer uit dan koelt het vocht in de katoenen kleding eronder snel af.
Fleece bijvoorbeeld is dan stukken beter.
Toch weer wat geleerd.

Eigenlijk zoveel dat mij een vakantie in de eigen tuin toch het veiligst leek.
Hoewel daar ook maar geen katoen meer dragen i.v.m. het vijvertje.

Nu nog maar wat over de Cobb.
Vorig jaar lagen we met de boot in Belgiƫ, en we zagen in de boot naast ons dat mensen een kleine bbq aanstaken op de wal,
het ding optilden en binnen in de kajuit een pizza bakten.
Nieuwsgierig geworden zijn we hierover in gesprek gegaan.
Het bleek dat deze mensen de Cobb, want het was er een, nog maar enkele keren gebruikt hadden.
Ze waren erg enthousiast ook zonder er al veel ervaring mee te hebben.

Op naar de workshop bij Tijssen dus om meer te weten te komen.
Die vonden wij gezellig, wederom vriendelijk en informatief maar ook rommelig.
Bij de workshops die ik tot nu toe gevolgd heb deed je dingen zelf helaas was dit op deze avond niet het geval.

Wij zaten in de tweede groep en er was nog rommel van de eerste demonstratie aanwezig.... en dat leidde af.
Er waren wel lekkere hapjes van over .... Camembert in een doosje, teentjes knoflook erin gestoken, met een beetje witte wijn overgoten, en gewarmd op de Cobb.
De kaas wordt vloeibaar daar kun je dan (stok) brood indopen of soepstengels o.i.d.
Heerlijk! Je valt er niet van af denk ik, (dat dan weer niet).

Gelukkig waren er Doerakkers die ervaring hadden met de Cobb, van hen werden we wijzer.
Het voorkwam ook dat we er dingen bij kochten die we (nog ?) niet echt nodig hebben.
Eerst maar eens thuis experimenteren dus.
De kookboeken vinden we erg duur maar er staan ook recepten op de Cobb website hoorden wij.

Verder leer je misschien nog wel het meeste door variaties aan te brengen en uit te proberen.
Wel zo leuk toch?
We zullen zien.

Wat we heel leuk vonden was de leuke sfeer van het contact met andere Doerakkers.
Dit smaakt naar meer!

Carla Harzing, van de "Menno "